Cash Flow en werkkapitaalfinanciering
De instroom en uitstroom van liquide middelen bij een bedrijf kunnen zonder werkkapitaalfinanciering vaak niet direct op elkaar afgestemd worden. De verschillen tussen inkomende en uitgaande liquide middelen ontstaan o.a. door tijd die zit in investeringen, productieproces, transport, ontwikkeling etc. Daardoor kan het zijn dat een bedrijf dat zeer winstgevend en groeiend is toch niet voldoende liquide middelen heeft om aan haar directe betaalverplichtingen te voldoen. Het werkkapitaal financieren is vaak een gedeelte van een totale financieringsoplossing. Werkkapitaalfinanciering is echter geen inkoopfinanciering. Deze vorm van financiering kan wel bijdragen aan een positieve cashflow. Trade Finance is een zeer veel gebruikte manier om meer liquide te worden zie voor meer informatie hierover inkoopfinanciering.
Hoe wordt het werkkapitaal gefinancierd?
Vorderingen op debiteuren worden met debiteurenfinanciering (factoring) direct liquide gemaakt, door zowel multinationals als mkb bedrijven wordt deze vorm van werkkapitaalfinanciering zeer veel gebruikt. In 2013 werd in Nederland al 53 Miljard euro op deze wijze aan werkkapitaal gefinancierd (bron: FAAN: Factoring & Asset Based Financing Association Netherlands). Er zijn veel verschillende vormen van factoring, zoals: traditioneel, American en Reverse. Machines en productielijnen worden vaak door middel van leasing gefinancierd. Naar voorraadfinanciering is veel vraag, maar deze vorm van financiering wordt door banken vrijwel niet meer aangeboden. Voorraden worden gedeeltelijk meegenomen in een rekening courant faciliteit. Inkoopfinanciering is tegenwoordig vaak een goed alternatief voor voorraadfinanciering.
Orange Factoring is al vaker de schakel geweest tussen bedrijven en aanbieders die vorderingen op debiteuren zonder recourse kopen. Dit product wordt niet aangeboden door de traditionele grootbanken in Nederland. Doordat het non recourse is, kan de post debiteuren verkleind worden en daarmee de balans verkort.