Rekening Courant Krediet definitie

Heeft uw onderneming behoefte aan directe liquiditeit maar twijfelt u over welke financieringsoptie het meest geschikt is? Een Rekening Courant Krediet kan de flexibele oplossing zijn waarnaar u op zoek bent. Deze gids biedt een diepgaande blik op de definitie, voordelen en nadelen van deze specifieke financieringsvorm voor bedrijven.

Wat is een Rekening Courant Krediet?

Een Rekening Courant Krediet is een kortlopende kredietfaciliteit die financiële instellingen aan bedrijven verstrekken, meestal is dit de bank. Het stelt bedrijven in staat om tot een vooraf vastgestelde limiet rood te staan op hun zakelijke betaalrekening. Er zijn doorgaans rentes en provisies aan verbonden.

Hoe het werkt

Na goedkeuring ontvangt uw bedrijf een zakelijke betaalrekening met een ingebouwde kredietfaciliteit. U kunt meer uitgeven dan het actuele saldo, tot aan het afgesproken kredietlimiet. Om tot goedkeuring te komen moet uw bedrijf wel aan verschillende voorwaarden voldoen. Uw bedrijf moet vaak meerdere jaren bestaan en jaarcijfers kunnen overleggen met een positief resultaat. Afhankelijk van hoe hoog het kredietlimiet is zal er ook een onderbouwing moeten worden overlegd aan de bank. Vaak maken bedrijven gebruik van een financieringsspecialist, deze kent de voorwaarden en mogelijkheden en ondersteunt bij het onderbouwen van de aanvraag. Zij  onderhouden contact met de verschillende financiers en begeleiden het hele proces. Dat zorgt voor meer snelheid, betere voorwaarden en meer kans op goedkeuring op de financieringsaanvraag.

Toepassingen

Voorbeeld 1: Liquiditeitsbehoefte bij Groei

Uw bedrijf groeit, en u heeft snel extra liquiditeiten nodig voor het opschalen van uw operaties. Een Rekening Courant Krediet biedt uitkomst. U kunt eenvoudig geld opnemen tot aan het afgesproken kredietlimiet en de rente wordt alleen berekend over het opgenomen bedrag over de periode dat u er gebruik van maakt

 

Voorbeeld 2: Seizoensgebonden Cashflow

U runt een seizoensgebonden bedrijf en de inkomsten variëren. Met een Rekening Courant Krediet kunt u de lopende kosten dekken tijdens de magere maanden en aflossen wanneer de zaken weer aantrekken.

 

Rekening Courant Krediet Versus Andere Zakelijke Kredietvormen

Debiteurenfinanciering

Net als bij een Rekening Courant Krediet, biedt debiteurenfinanciering doorlopende krediet flexibiliteit. Het verschil is dat een debiteurenfinanciering gekoppeld is aan de uitstaande debiteurenpositie. Vaak hoeft er ook aan minder bancaire voorwaarden worden voldaan als het “onderpand” de debiteuren maar goed is.

Investeringskrediet

Investeringskredieten zijn meer geschikt voor langlopende financieringen zoals het aankopen van machines of vastgoed. De kostenstructuur van dit type financiering is ook heel anders.

 

Voordelen en Nadelen voor Ondernemers

Voordelen

Liquiditeit: Snelle toegang tot liquide middelen

Flexibiliteit: U beslist zelf wanneer u er gebruik van maakt en er zijn enkel rentekosten over de opgenomen periode.

Nadelen

Het aanvragen neemt meer tijd in beslag ten opzichte van andere financieringsvormen.

Er is weinig flexibiliteit indien het limiet vanwege het groeien van uw bedrijf meerdere keren verhoogd moet worden in een korte periode.

Het is een automatisch afbouwend krediet,

Conclusie

Een Rekening Courant Krediet is vooral een effectieve manier om aan  zakelijke financieringsbehoeften te voldoen wanneer uw onderneming niet meer hard groeit en u uit kunt met een vastgesteld kredietlimiet . Een doordachte afweging van de voor- en nadelen zal u helpen bepalen of dit de juiste financieringsoplossing is voor uw onderneming.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.